5 maart 2007

5 maart
Klimaatsverandering?

Shenyang onderging gisteren de ergste sneeuwstorm in meer dan 50 jaar, meer dan 40 cm sneeuw. Vanaf de middag viel alle openbaar vervoer stil, duizenden mensen moesten te voet door desneeuw naar huis ploeteren. Wij waren gelukkig -toevallig- binnen maar een Amerikaanse collega die er midden inzat en vier uur stapte beschreef de scène in de stad als apocalyptisch. Door de hevige wind ligt op sommige plaatsen niets, op andere wel twee meter!Waar deuren niet goed sloten heeft de wind ook sneeuwbergen BINNEN geblazen. Op andere plaatse in de provincie is de electriciteit en de watervoorziening uitgevallen.
Alle scholen zijn dicht, de luchthaven ook, en zonder speciale reden mag je niet per auto rijden. Voor de poort van de universiteit staat midden op de baan een uitgebrand autokarkas.
er wordt met man en macht gewerkt om de stad tegen morgen weer normaal te laten draaien.
Op de campus wil dat vooral zeggen met vrouw en macht, honderden student(inn)en zijn met schoppen bezig wandelpaden vrij te maken tussen de verschillende gebouwen.
Lieve ploeterde vanmorgen als één van de eersten door de sneeuw om te gaan schilderen in haar nieuwe atelier, 500 meter van hier. Ze geraakte er! Buiten de concierge was ze de enige levende ziel in het immense gebouw. Gelukkig kochten we gisteren twee SIM-kaarten , zo kunnen we in contact blijven. Voor mij gaan de lessen in principe vanaf morgen normaal door; zal tevreden zijn wanneer we eindelijk kunnen beginnen met het semester, de plankenkoorts begint serieus te stijgen.

Klimaatsverandering en Kyoto worden hier snel hot topics. De huidige winter is de warmste ooit tot nu toe ongewoon droog geweest, en nu dit! In het voorjaar verwacht men op vele plaatsen ongewone regenval en overstromingen, op plaatsen zoals Beijing en onvermijdelijk ook Shenyang dan weer droogte en zware zandstormen vanuit de Gobi woestijn (er lag trouwens vanmorgen al een fijna laag grijs stof op de verse sneeuwhopen!). In het parlement heeft de president vanmorgen verklaard dat China veel meer inspanningen gaat doen om energie te sparen en minder te vervuilen. China heeft ook al enkele jaren geleden het Kyoto-protocol ondertekend.
Volgens het nieuwe rapport van het internationaal energie agentschap produceert China nog maar de helft van de broeikasgassen van de USA, en een kwart minder dan Europa; de Chinezen kunnen er zich dus nog altijd vanaf maken met te wijzen naar de Amerikanen die niets doen en Europa dat te weinig doet om het probleem op te lossen. Maar dat zijn ze niet van plan, gelukkig maar; zonder actie vanwege China zou het immers kunnen dat ze binnen drie jaar de USA al inhalen qua uitstoot!
Vanmorgen las overigens ik nog dat de grootste glasproducent ter wereld, het Japanse NSG, van plan is in China een nieuwe fabriek te bouwen voor speciaal glas dat in zonnecellen gebruikt wordt; ze verwachten namelijk dat in China binnen enkele jaren zeer grote hoeveelheden goedkope zonnecellen zullen geproduceerd worden. Een opsteker voor de groene jongens?